Hackebackeskolan fick namnge norrländsk älg

Klass 2B på Hackebackeskolan i Lessebo kommun har nu en alldeles ”egen” GPS-märkt älg i Norrland. Eleverna skickade in det bästa bidraget i namntävlingen som arrangerats av SLU och Maker Tour – Mot nya höjder. Det vinnande namnet blev Älgjana.

Under hösten har drygt 2000 elever i Kronobergs län jobbat med Maker Tour – Mot nya höjder och temat ”Make IT Real”. Utmaningarna har kretsat kring vår digitala omvärld, Internet of Things och artificiell intelligens – AI. Bland annat har eleverna fått följa älgar som kan spåras med internetuppkopplade GPS-mottagare. Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) ansvarar för databasen där skolklasserna har kunnat se var olika djur har varit, och hur de rör sig i naturen.

En särskild aktiv älg kallades av SLU för F7350. Hon visade sig vara en nyfiken individ som gillar att utforska nya områden runt Kebnekaise. Men ett så tråkigt namn passar ju inte på en så spännande älgko och Maker Tour – Mot nya höjder ordnade en namntävling med SLU. Vinnaren utsågs av Sveriges lantbruksuniversitet igår – klass 2B på Hackebackeskolan i Lessebo kommun.
Älgkon kommer nu att namnges Älgjana och är inom kort sökbar med just det namnet i SLU:s databas.

Följ älgarna här

Copyright foto: Fredrik Stenbacka SLU