Upplev mer

Vi knyter ihop skolan med akademi och näringsliv. Här berättar vi om spännande samarbeten med olika aktörer. Ta kontakt och upplev mer med din klass!

Vi på Maker tour – Mot nya höjder har startat upp flera olika samarbeten som resulterat i utställningar och aktiviteter. Syftet är helt enkelt att skapa möjligheter till ännu fler inspirerande upplevelser för anmälda lärare och elever. Ta chansen och låt eleverna få testa på livet som hållbar möbeldesigner, upplev Vetenskapshuset eller besök innovativa Jobbcirkus i Ljungby.

Öppen för följande regioner

Upplev mer: SJUKT SMART på växjö stadsbibliotek

I början av 2020 ställdes världen inför ett akut krisläge. För att möta de gemensamma utmaningarna skapades mängder av samarbeten och innovationer världen över. I utställningen Sjukt smart som är framtagen av Tekniska museet visas spännande initiativ från unga och gamla, skolelever, privatpersoner, forskare och entreprenörer i spåret av pandemin. Nu kommer utställningen till Växjö stadsbibliotek.

Fokus på kreativitet och problemlösning

Klasserna som besöker utställningen får dyka ner i databaser för smittspårning, utforska virusets innersta delar och visualiseringar av dess spridning, testa de svenskutvecklade värmekameror som monterats upp över hela världen och se hur munskyddet formades med inspiration från en bh. Utgångspunkten för utställningen är en samtidsdokumentation som Tekniska museet gjort under pandemin.

Med Sjukt smart vill Tekniska museet lyfta fram den uppfinningsrikedom och det lösningsfokus som visat sig under krisen, men också ge hopp och verktyg för att samtala om svåra frågor.

Adress: Växjö Stadsbibliotek

Utställningen ger hopp

Sagt om utställningen Sjukt Smart
Öppen för följande regioner

Upplev mer: Designa med IKEA Museum

Form, funktion, kvalitet, hållbarhet och lågt pris. Det är de fem grundprinciperna för Demokratisk Design enligt IKEA. Nu får du och dina elever möjlighet att besöka IKEA museum och skapa egna, hållbara lösningar i en kreativ Makerverkstad.

Besöket består av en rundtur i museet där eleverna får lära sig om Svensk och Småländsk historia som genomsyrar IKEA och företagets värderingar. Därefter får eleverna besöka Makerverkstan och lära sig om cirkulär design och hur man kan hjälpa de många människorna att skapa en mer hälsosam och hållbar livsstil.

I Makerverkstan får eleverna testa sina kunskaper genom att designa egna möbler och skapa prototyper som underlättar vardagen. Här uppmanas eleverna att använda hållbara material och se till att deras produkter i slutändan går att förpacka i ett platt paket. En riktig utmaning!

Resursslöseri är en dödssynd

Ingvar Kamprad, grundare IKEA

Praktisk information

  • Endast möjligt för elever i Kronobergs län.
  • Dagen startar 10:00 och slutar cirka 14:00 (inklusive lunch som klasserna tar med själva).
  • Vi tar emot en klass per tillfälle med ett maxantal om 25 elever. Om klassen har fler än 25 elever får två tillfällen bokas.
  • Vi bjuder på bussen! Som anmäld Maker Tour – Mot nya höjder klass får du kostnadsfri buss till och från IKEA museum. Information om hur du bokar finns i bokningsbekräftelsen som skickas via mejl när du anmält din klass.
Öppen för följande regioner

Upplev mer: Vetenskapshuset i Markaryd

I Vetenskapshuset i Markaryd får du och dina elever ta del av spännande utställningar och prova på digital teknik. Här förenas regioner och näringsliv i ett unikt samhällsbyggnadsprojekt med fokus på framtid och innovation.

Inne i Vetenskapshuset får besökarna möjlighet att uppleva:

  • Maker Tour – Mot nya höjders makerverkstad
  • En kreativ arbetsmiljö skapad av Mötesplats Markaryd
  • Tekniska Museets energiutställning
  • Utställningen ”För människans största nytta” av Nobel Prize Museum

Vi följer Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och reserverar oss för att informationen kan komma att ändras.

Öppen för följande regioner

Upplev mer: Huseby Bruk - ARBETE PÅGÅR

På Huseby Bruk stannade historien för 100 år sedan. Här möter besökarna en unik bruksmiljö med slott, järnbruk, köksträdgård, restaurang, utställningar och butiker. 

Just nu har vi spännande arbetet på gång på Huseby Bruk. Vi återkommer med mer information.

Adress: Huseby Bruk finns ca 2 mil sydväst om Växjö. Kontakt: För mer info, öppettider och priser, se www.husebybruk.se

Öppen för följande regioner

Upplev mer: Jobbcirkus

Jobbcirkus är ett annorlunda och lekfullt sätt för ungdomar att förbereda sig inför sitt gymnasieval. På Jobbcirkus lär de sig vad de olika gymnasieprogrammen innebär och hur de matchar olika yrkesroller. Ungdomarna får även koll på hur arbetsmarknaden ser ut i förhållande till programmen. Det spännande cirkustemat inspirerar till både skratt och eftertanke inför ett val som många tycker är jobbigt.

Det här är en upplevelse som passar högstadieelever, främst årskurs 8 och 9 som påbörjat jobbet med att välja till gymnasiet. Aktiviteten är även intressant för rektorer och lärare som får ytterligare ett verktyg i sitt arbete, men även för vårdnadshavare som får stöd och förståelse för vad valet innebär. Jobbcirkus kan också med fördel användas för SFI med flera. Jobbcirkus ägs av Arbetets Museum.

Adress: Garvaren, plan 2, Stationsgatan 2, 341 60 Ljungby Kontakt: Birgitta Kristoffersson, info@ljungbybusinessarena.se, 070-654 33 50 Inträde: Fritt inträde