Upplev mer

Vi knyter ihop skolan med akademi och näringsliv. Här berättar vi om spännande samarbeten och aktiviteter med olika aktörer, som dina elever kan få uppleva!  

Ta chansen och låt till exempel eleverna få testa på livet som hållbar designer på IKEA museum, upplev Vetenskapshuset eller besök innovativa Jobbcirkus i Ljungby.

OBS: Klasser på grundskolan erbjuds gratis buss till och från alla upplevelser om de är anmälda till Maker Tour – Mot nya höjder. Bussen måste bokas 10 dagar innan besöket.

Öppen för följande regioner

Upplev mer: IKEA Museum - är plast (alltid) kasst?

OBS: HÖSTEN 2022 ÄR TYVÄRR ALLA TIDER BOKADE

IKEA arbetar hårt för att byta ut all plast i sina heminredningsprodukter till plast gjord av återvunnet och/eller förnybart råmaterial.
I den här workshopen sätts materialet plast i ett historiskt perspektiv med hjälp av utställningar på IKEA museum. Varför blev plasten så populär? Är den alltid kass? I den kreativa Makerverkstaden får du och dina elever skapa en egen multifunktionell lampa. 

IKEA museum vill förmedla hopp kring hur plast blir mindre kasst genom återvinning och återanvändning.

Eleverna uppmanas att göra som smålänningarna alltid har gjort: Vara listiga, spara på material och älska funktion.

I Demokratisk Design utställningen ligger fokus främst på faktorerna funktion och hållbarhet, men också begreppet LED. För hållbarhet ligger fokus på materialvalets betydelse för planeten och just i denna workshop speciellt plast. Hur ser produkter ut av återvunnen plast? Hur känns det? Kan man blanda överblivet material från sockerrör i plast? Hur ser PET flaskans spill ut som råvara?

På ett lekfullt sätt kommer elever/studenter också att skapa av termoplast och återvunnet material från IKEA prototypverkstad. I en kreativ process skapas en multifunktionell lampa. Lampan ska lösa fler utmaningar än bara belysning. Eleverna får befästa sina kunskaper om såväl material, funktion och hållbarhet på samma gång. En spännande utmaning!

Praktisk information

 • Besök och workshop endast möjligt för elever i Kronobergs län.
 • IKEA museum tar emot en klass per tillfälle med ett maxantal om 30 elever. Om klassen har fler än 30 elever får två tillfällen bokas.
 • Vi bjuder på bussen – men boka minst 10 dagar innan besöket! Som anmäld Maker Tour – Mot nya höjder klass får du kostnadsfri buss till och från IKEA museum. Information om hur du bokar finns i bokningsbekräftelsen som skickas via mejl när du anmält din klass.

Resursslöseri är en dödssynd

Ingvar Kamprad, grundare IKEA
Öppen för följande regioner

Upplev mer: Vetenskapshuset i Markaryd

I Vetenskapshuset i Markaryd får du och dina elever ta del av spännande utställningar och prova på digital teknik. Här förenas regioner och näringsliv i ett unikt samhällsbyggnadsprojekt med fokus på framtid och innovation.

Inne i Vetenskapshuset får besökarna möjlighet att uppleva:

 • Bygga och programmera i Maker Tour – Mot nya höjders Makerverkstad
 • Uppleva utställningen ”Energi i balans” i samarbete med Tekniska museet
 • Genomföra kemilaborationer i Billys Labb
 • Upptäcka utställningen ”För människans största nytta” av Nobel Prize Museum

Praktiskt information

 • Vi bjuder på bussen – men boka minst 10 dagar innan besöket! Som anmäld Maker Tour – Mot nya höjder klass får du kostnadsfri buss till och från Vetenskapshuset. Information om hur du bokar finns i bokningsbekräftelsen som skickas via mejl när du anmält din klass.
Öppen för följande regioner

Upplev mer: EPIC

På Epic får den besökande klassen ta del av en maskinpark som speglar den moderna industrin. Eleverna får uppleva allt från högkvalitativ CNC och plåtbearbetning till automation, mätteknik och robotlabb! 

Epic är en kreativ och välkomnande kunskapsmiljö som ägs och drivs av regionens teknikföretag i samarbete med Linnéuniversitet och Växjö kommun. Här samverkar gymnasieskola, akademi och näringsliv för att skapa tekniska utbildningar och forskning i världsklass – allt utifrån näringslivets framtida behov av kompetens. 

På Epic får besökarna en inblick i senaste tekniken inom den moderna tillverkningsindustrin, samtidigt som de får veta mer om karriärmöjligheterna inom teknik. 

Epic står för Entrepreneurship, Production, Innovation & Communication. 

Välkommen till Epic med dina elever!

Praktisk information:

Besöksadress:
Georg Lückligs väg 1
352 56 Växjö

Öppen för följande regioner

Upplev mer: Huseby Bruk - skog, vatten och hållbarhet

På Huseby bruk stannade historien för 100 år sedan. Här möter besökarna en unik bruksmiljö med slott, järnbruk, köksträdgård, restaurang, utställningar och butiker. 

Just nu har vi spännande arbetet på gång på Huseby Bruk. Huseby bruk bjuder in din klass till vårt kunskapscenter för att lära er mer om skog, vatten och hållbarhet. Vi pratar om brukets historia inom vattenkraft och skogsbruk samtidigt som vi blickar framåt med hjälp av aktuell forskning. Eleverna får utforska ämnet och svara på frågor som rör hållbar utveckling inom skog och vatten. Tillsammans utbildar och inspirerar vi framtidens ingenjörer!

Våra pedagoger tar med eleverna på en resa bakåt i tiden där de får möta ingenjören Joseph Stephens som utvecklade och drev bruket med hjälp av vattenkraft och skogsbruk för ungefär 100 år sedan. Bland historiska byggnader och miljöer fortsätter de in i nutiden där de berättar mer om dagens utmaningar och den forskning som finns kring hållbarhet, skog och vatten. Eleverna delas upp i två team som fokuserar på skog respektive vatten. Deras uppdrag blir att svara på frågor som ”vilka nya användningsområden för trä kommer det att finnas i framtiden?” eller ”vad händer om vattnet tar slut?”.

Målet är att eleverna ska få med sig tankeställare kring miljö, naturliga resurser och hållbarhet. Ledorden lyder ”Med hjälp från förr, jobbar vi idag, för en bättre framtid!”. Besöket avslutas i vår Makerverkstad där eleverna får testa på olika experiment kopplade till temat.

Praktisk information

 • Vi bjuder på bussen – men boka minst 10 dagar innan besöket! Som anmäld Maker Tour – Mot nya höjder klass får du kostnadsfri buss till och från Huseby Bruk. Information om hur du bokar får du när du bokar din tid.
 • För bokning mejla: info@husebybruk.se
 • Studiebesöken är bokningsbara under september-oktober hösten 2022.
 • Studiebesöket beräknas ta cirka 1 timme och 50 minuter inklusive paus för fika.
 • Undervisningen/guidningen sker både inom- och utomhus.
 • Vi tillhandahåller studiematerial samt förberedelsematerial.

Adress: Huseby Bruk finns ca 2 mil sydväst om Växjö. Kontakt: För mer info, öppettider och priser, se www.husebybruk.se

Öppen för följande regioner

Upplev mer: Jobbcirkus

Jobbcirkus är ett annorlunda och lekfullt sätt för ungdomar att förbereda sig inför sitt gymnasieval. På Jobbcirkus lär de sig vad de olika gymnasieprogrammen innebär och hur de matchar olika yrkesroller. Ungdomarna får även koll på hur arbetsmarknaden ser ut i förhållande till programmen. Det spännande cirkustemat inspirerar till både skratt och eftertanke inför ett val som många tycker är jobbigt.

Det här är en upplevelse som passar högstadieelever, främst årskurs 8 och 9 som påbörjat jobbet med att välja till gymnasiet. Aktiviteten är även intressant för rektorer och lärare som får ytterligare ett verktyg i sitt arbete, men även för vårdnadshavare som får stöd och förståelse för vad valet innebär. Jobbcirkus kan också med fördel användas för SFI med flera. Jobbcirkus ägs av Arbetets Museum.

Adress: Garvaren, plan 2, Stationsgatan 2, 341 60 Ljungby Kontakt: Birgitta Kristoffersson, info@ljungbybusinessarena.se, 070-654 33 50 Inträde: Fritt inträde