Namnge en älg i årets första utmaning

Nu släpper vi vårens första utmaning ”Make IT Real”. Förutom att lära sig mer om uppkopplad teknik kommer eleverna att få en ovanlig möjlighet att namnge en GPS-märkt älg i Norrland.

Sverige är känt för att vara ett av världens mest uppkopplade länder – och för sina älgar. Passande nog innehåller årets första utmaning  båda ingredienserna. I den nya utmaningen får skolklasserna utforska smarta uppkopplade saker som kan kommunicera med varandra och omgivningen – ”Internet of Things” eller ”Sakernas Internet”.

En annorlunda del av utmaningen är dessutom tillägnad skogens konung. Det handlar om att kunna spåra skogens djur och även ge namn till en GPS-märkt älg. Skoleleverna kommer att få logga in i en databas och få fram information om hur älgarna vandrar och rör sig i olika livsmiljöer nästan i realtid. Tack vare rörelsedata kan klasserna följa när djuret är aktivt, när det vilar och i vilka livsmiljöer det uppehåller sig. Forskare på Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) kommer att ta beslutet vilken klass som har kommit med det mest passande och kreativa namnet.

Förutom älgvandringen innehåller ”Make IT Real” även utmaningar om hur tekniken har förändrats över tid, sinnen och sensorer och hur en smart uppkopplad värld kan se ut.
Välkomna att sätta tänderna i vårens första härliga utmaning!