2025 återvänder vi till rymden

Rymdtekniken rusar bokstavligen framåt i världen och det gäller för den svenska skolan att hänga med i utvecklingen. 2025 har vi därför bestämt oss för att ta in rymden i länets klassrum!

2025 är det dessutom tio år sedan Mot nya höjder startades, så vad passar bättre då än att återupptäcka samma fantastiska tema som vid vår premiär 2015. 

Arbetet med våra rymdutmaningar är redan igång. Mot nya höjder samarbetar med rymdorganisationen ESERO Sverige, som även kommer att faktagranska allt material.

2025 kan du ta del av:

  • Sju uppdrag på tema rymd – som dina elever kan jobba med i klassrummet. Bland annat kommer det byggas rymdfarkoster och klassen kommer resa ut i rymden ”på riktigt”. Fler detaljer kommer…
  • Samarbeten som på olika vis kopplar elevernas närmiljö till rymden. 
  • Inspiration och kompetensutveckling till dig som lärare
  • Allt är kostnadsfritt – precis som vanligt! 

"RYMDEN HAR ALDRIG VARIT VIKTIGARE ÄN NU"

Mot nya Höjder samarbetar med ESERO Sverige i den kommande rymdutmaningen 2025. Mariana Back på ESERO Sverige berättar varför det är viktigare än någonsin att koppla rymden till skolans undervisning:

”Eleverna behöver förstå att vi nuförtiden är helt beroende av rymden för livet på jorden. Vi kommunicerar med hjälp av rymdteknik och med hjälp av satelliter kan vi till exempel få information och data om miljöförändringar. Vi kan se när en eld börjar breda ut sig eller en storm tornar upp – och kan därför öka vår beredskap. Satelliter kan avslöja förändringar i luften och föroreningar i vatten och mycket annat. Rymden är en fascinerande dörröppnare till STEM-ämnena.”

”Rymden sätter även igång tankar om liv och existens. Barn och ungdomar behöver få chans att reflektera över vad det innebär att leva i en komplex och uppkopplad värld där händelser på jorden är länkade till varandra på olika sätt. Vi behöver rymden för att få det att fungera –  och för att förstå vad som händer på jorden. ”

3 SKÄL att jobba med rymden i skolan

  1.  Du håller dig själv och din klass långt fram i utvecklingen! I slutet av 2024 kommer regeringen att presentera en STEM-strategi som spänner över hela utbildningssystemet – från förskola till forskarutbildning. Det gör man för att Sverige behöver fler personer med kunskaper inom naturvetenskap, teknik och matematik. Det är viktigt om vi ska klara oss i konkurrensen med andra länder.
  2. Utforskandet av rymden har tagit hisnande kliv de senaste åren. Forskning och innovationer som går att koppla till skolans alla ämnen. Rymden är helt enkelt ett fantastiskt ämnesövergripande tema!
  3.  Vi har blivit allt mer beroende av rymden – och det är viktigt för eleverna att förstå vilken nytta vi har av utforskningen av rymden.