Elever testar Utelåst

Succé för Utelåst på Huseby

Huseby bruk är ett populärt besöksmål i Kronobergs län. Under sommaren 2020 har dessutom aktiviteten ”Utelåst” satt Huseby ännu tydligare på kartan. Maker Tour – Mot nya höjder står bakom de kluriga utmaningarna som genomförts av mer än 1800 av Husebys besökare.
– Utelåst har varit sommarens stora dragplåster för allmänheten, säger Sanna Gustafsson på Huseby Bruk.

”Utelåst” har tagits fram av Maker Tour – Mot nya höjder och består av smarta utomhusstationer med utmaningar inom teknik, matematik, historia och logiskt tänkande. Målet är att lösa uppgifterna och lista ut ett lösenord. Under våren genomförde 450 elever övningarna som terminsbelöning för sina insatser i Maker Tour – Mot nya höjder. Men Huseby Bruk har även märkt av en stor efterfrågan hos sommarens besökare.

– Utelåst har varit väldigt uppskattat av både barn och vuxna och har kompletterat de övriga aktiviteter Huseby erbjuder på ett väldigt bra sätt, säger Sanna Gustafsson på Huseby Bruk.

– Utmaningarna är utspridda över hela området, vilket gör att besökarna tar sig runt till alla delar och upptäcker sånt som de annars inte hade sett. Nivån har varit bra med en variation av uppgifter där alla i en familj kan var med och bidra med något, samtidigt som det inte är så lätt att allt går att lösa direkt.

De 450 eleverna som tog del av Utelåst som sin terminsbelöning fick även uppleva en interaktiv fotoutställning om Åsnen, lära sig mer om Linnéuniversitetets ”En låda på vinden”, testa sina konstruktionskunskaper i en maker-verkstad, naturmeditera och på nya sätt utforska skog och natur.

”Utelåst” genomfördes tack vara ett samarbete mellan Maker tour – Mot nya höjder, Linnéuniversitetet och Huseby Bruk AB och har fått både hejarop och guldstjärnor från såväl skola som allmänhet.

Elever testar Utelåst