Upplev mer: huseby

Vanligtvis står Huseby bruk som det gjorde för 100 år sedan; med den stora masugnen som gjorde kanoner och spisar, till det stora slottet med fröken Florence Stephens som sista ägarinna. Men i år står Huseby i framkant för ny, spännande och aktuell forskning kring skog, vatten och hållbarhet.

Under hösten 2024 kan elever besöka Huseby bruks kunskapscenter som presenterar och lär elever om projektet ”Nyfiken På” som består av 9 forskare som presenterar sin nya forskning kring hållbarhet, skog och vatten. Utställningen är designad med gestaltningar av forskarnas resultat och är utformad för att väcka intresse. Eleverna får först en guidad visning genom utställningen för att sedan experimentera och pyssla i Nya Höjders Makerverkstad.

Samtidigt har det skett något hemskt olyckligt på bruket; Husan på Huseby har tappat bort alla sina ingredienser! Husan Siri tänkte överraska med något gott till barnen i Husebys skola men det verkar som att alla ingredienserna har blivit utspridda över hela bruket. Hon behöver brådskande hjälp för att hitta allt för att kunna sätta i gång och förbereda sin överraskning. Elever får då genomföra en skattjakt med ett antal svåra kluringar på området för att tillsammans hitta ingredienserna samt vad hon ska laga för något. 

På Huseby Bruk får du möjlighet att lära dig: 

  • Om ny forskning kring vatten, plankton i vattnet, hur vi ser på vårt dricksvatten, hur träd kommunicerar med varandra, om älgens betydelse i skogen, hur vi bättre kan bygga med trä, hur träden i skogen kan hjälpa vårt klimat och mycket mer.
  • Pyssla och lära dig med händerna i Mot nya höjders Makerverkstad.
  • Lösa svåra pussel och gåtor på hela området för att tillsammans hitta husans ingredienser. Huseby Bruk erbjuder guidning och undervisning av utbildade pedagoger som förlitar sig på kommunikation med forskare och grundar sin utbildning i relevanta styrdokumemt från skolans värld.


Praktisk information:

  • Aktiviteterna vänder sig främst till elever i årskurs 4–6. Besöket tar ca 2,5h.
  • Skattjakten på området kräver att personal från skolan är med och aktivt deltar för att stödja eleverna och för att hålla alla trygga och glada.
  • Huseby tar emot en klass per tillfälle med maximalt 30 elever.
  • Vi bjuder på bussen – men boka minst 10 dagar innan besöket!

     

Som klass i årskurs 4-9 anmäld till Mot nya höjder får du kostnadsfri buss till och från Huseby bruk. Information om hur du bokar finns i bokningsbekräftelsen som skickas via mejl när du anmält din klass.

Anmäl din klass här: info@husebybruk.se

Adress: Huseby Bruk finns ca 2 mil sydväst om Växjö.

Kontakt: För mer info, öppettider och priser, se www.husebybruk.se

Lär dig om skog, vatten och hållbarhet på Huseby bruk