Upplev mer: huseby

Vanligtvis står Huseby bruk som det gjorde för 100 år sedan; med den stora masugnen som gjorde kanoner och spisar, till det stora slottet med fröken Florence Stephens som sista ägarinna. Men i år står Huseby i framkant för ny, spännande och aktuell forskning kring skog, vatten och hållbarhet.

Under hösten 2023 kan elever besöka Huseby bruks kunskapscenter som presenterar och lär elever om det nya projektet ”nyfiken på”, som består av 6 forskare som presenterar sin nya forskning kring hållbarhet, skog och vatten. Utställningen är designad med gestaltningar av forskarnas resultat och är utformad för att väcka intresse. Eleverna får först en guidad visning genom utställningen för att sedan experimentera och pyssla i Nya Höjders Makerverkstad.

Samtidigt har det skett något hemskt olyckligt på bruket; Professor Stephens nyckel till sitt beryktade kuriosakabinett är borta! I kabinettet finns det allt från pilspetsar till vikingarunor så professorn behöver brådskande hjälp att hitta nyckeln. Elever får då genomföra en skattjakt med ett antal svåra kluringar på området för att tillsammans hitta koden till kistan där professorn tror sig glömt nyckeln.

På Huseby Bruk får du möjlighet att lära dig: 

 • Om ny forskning kring vatten, plankton i vattnet, hur vi ser på vårt dricksvatten, hur träd kommunicerar med varandra, hur vi bättre kan bygga med trä och mycket mer.
 • Pyssla och lära dig med händerna i Mot nya höjders Makerverkstad.
 • Lösa svåra pussel och gåtor på hela området för att tillsammans hitta professorns nyckel.
  Huseby Bruk erbjuder guidning och undervisning av utbildade pedagoger som både förlitar sig på kommunikation med forskare och grundar sin utbildning i relevanta styrdokument från skolans värld.


Praktisk information:

 • Aktiviteterna vänder sig främst till elever i årskurs 3–6. Besöket tar ca 2,5h.
 • Skattjakten på området kräver att personal från skolan är med och aktivt deltar för att stödja eleverna och för att hålla alla trygga och glada.
 • Pedagogerna delar upp sig i två grupper, en som går på utställningen ”nyfiken på” och en grupp som letar efter professorn nyckel. Rekommenderas att antalet elever inte överstiger 30.
 • Mellanmål eller mat medtags själva. Ett rum att sitta och äta i erbjuds av Huseby.
 • De som fick belöning Huseby 2023 via Mot nya undanbeds att anmäla sig då upplägget är till stora delar lika.
 • Vi bjuder på bussen – men boka minst 10 dagar innan besöket!

Som grundskoleklass som är anmäld till Mot nya höjder får du kostnadsfri buss till och från Huseby bruk. Information om hur du bokar finns i bokningsbekräftelsen som skickas via mejl när du anmält din klass.

Anmäl din klass här: info@husebybruk.se

Adress: Huseby Bruk finns ca 2 mil sydväst om Växjö.

Kontakt: För mer info, öppettider och priser, se www.husebybruk.se

Lär dig om skog, vatten och hållbarhet på Huseby bruk