Vinnare utsedd i idétävlingen

Idétävlingen Future Makers har varit en frivillig del av vårterminens utmaning. Tävlingen har handlat om att eleverna ska uppfinna en hållbar produkt ur det spillvirke som blir över vid Anebyhus husproduktion, och sedan göra en presentation av produkten. Totalt fick vi in 11 fantastiska bidrag.

En jury med representanter för Maker Tour – Mot nya höjder, Linneuniversitet, Anebyhus och Ung Företagsamhet har sedan bedömt bidragen utifrån följande kriterier:

  • Teknisk lösning (5 p)
  • Hållbarhet ur miljöperspektiv (5p)
  • Innovationstänk (5 p)
  • Konstruktion och design. (5p)
  • Presentationen (5p)

Vinnare

Vinnare i idétävlingen Future Makers är fem elever i årskurs 8 på Thorén Framtid i Ljungby. Vi säger stort grattis till Julia, Tindra, Ofelia, Josefin och Inez för deras spännande produkt APIAA – the ecosystem box. Produkten är en kombinerad planteringslåda, insektshotell och fågelbad. Allt tillverkat av restprodukter från Anebyhus.

Elin Ivarsson, Anebyhusgruppen:
”Med en klurighet och uppfinningsrikedom har vinnarna lyckats skapa en produkt som på ett smart sätt använder spillmaterialet från vår husproduktion. Dessutom bidrar produkten tydligt till FN:s globala hållbarhetsmål genom sina användningsområden. Här får både grödor, insekter och fåglar sin tydliga plats.”

Stephan Hruza är formgivare och återvinnare på Koncepteriet. Han kommer att göra en fysisk skulptur med utgångspunkt från det vinnande lagets presentation av APIAA. Skulpturen kommer att ställas ut i MegaMind, på Tekniska museet och uppmärksammas på olika sätt under sommaren 2021.