Alvesta-klass ställer ut på Tekniska museet

Under hösten har Mota nya höjder- klasser i länet testat på ett helt nytt ämne – plastslöjd. Eleverna har fått arbeta med allt från insamling till att lära sig om materialet och att sedan skapa något nytt. Nu får en av klasserna ställa ut sitt verk på Tekniska museet.

Klass 5–6 på Friskolan Kronobergshed i Alvesta kommun skapade en skräpförstörande delfin av upphittad plast. Från och med jullovet kommer delfinen att visas upp på Tekniska museet i Stockholm.

Monica Lindkvist är klassens lärare:

– Genom Mot nya höjders utmaning har klassen fått lära sig om plasthistoria, olika slags plast, att plast kan vara både bra och dåligt – och att det går att göra konst av plast. I plastslöjden utgick klassen ifrån det roliga delfinhuvudet. De bestämde snabbt att det skulle bli en rullande delfin med en skjutanordning som kunde träffa skräpet i naturen och haven och förstöra det. Jag som lärare fick verkligen uppleva deras fantasi och uppfinningsrikedom!

Inom ramen för Mot nya höjder delas även ett hederspris ut till Åbyskolan klass 6 i Ljungby kommun. Klassens elever skapade bland annat en kreativ och symbolisk planet, helt gjord av upphittad plast.

Plastslöjden är en del av Mot nya höjders utmaning hösten 2022 och är ett nationellt initiativ från Tekniska museet, Håll Sverige Rent, Hand in Hand och projektet Waves of Change.