Högstadieelever får ”hemligt” uppdrag kring nätverk

Stoppa hackern! Uppmaningen kommer från Mot nya höjders IT-pedagoger som ska besöka högstadieskolor i länet. Med sig har de datorer och teknik som eleverna får använda för att bygga ett nätverk och lösa ett hemligt uppdrag.

Nu i veckan drar en speciell satsning igång. Åtta högstadieklasser i Kronoberg får besök av Mot nya höjders IT-pedagoger som har med sig utrustning för att koppla upp ett LAN med datorer, switchar och kablar. Satsningen kallas för ”Stoppa hackern” och innebär att eleverna under tidspress ska hindra en hacker från att stänga ned Internet. Samtidigt får de öva sig på att bygga nätverk och lära sig om IT och digital säkerhet.

– Den här typen av samarbeten mellan skola och arbetsliv är så givande, och eleverna lär sig en massa nytt om IT-världen. Kanske är det just den branschen några av dem blir intresserade av att jobba i, i framtiden, säger Josefine Wilson, samordnare för Mot nya höjder

Elevernas uppdrag sker i samarbete med Nordlo som både lånat ut datorer och tillhandahåller kunskap om hur det går till att bygga nätverk.

– Vi vill främja intresset kring IT och digitalisering bland unga i regionen. Vi jobbar idag i en bransch som växer snabbt och har ett stort behov av nya talanger. Nordlo vill även bidra till att attrahera fler tjejer att välja IT som sitt framtida yrke, säger Åse Thuveson försäljningschef Nordlo.