Kronobergs elever intog Huseby Bruk i vårterminens belöning – Utomhus på Huseby

Under maj och juni månad intog närmre 500 elever Huseby Bruk för att ta del av vårterminens stora belöning. Under en fartfylld och klurig dag fick eleverna uppleva Utomhus på Huseby och praktiskt utforska naturvetenskap, teknik och matematik.

Utomhus på Huseby var belöningen till de klasser som under vårterminen arbetat flitigast med skogsutmaningarna i Make IT Wild. Belöningen genomfördes tack vara ett samarbete mellan Maker tour – Mot nya höjder, Linnéuniversitetet och Huseby Bruk.

Under klassernas belöningsdag fick eleverna ta del av escape room-formatet ”Utelåst”, en interaktiv fotoutställning om Åsnen, lära sig mer om Linnéuniversitetets ”En låda på vinden”, testa sina konstruktionskunskaper i en maker-verkstad, naturbada och på nya sätt utforska skog och natur. Terminens belöning har fått både hejarop och guldstjärnor – och vad kul vi haft! Stort tack alla fantastiska lärare och elever för en strålande terminsbelöning. Tillsammans ökar vi elevers intresse för naturvetenskap, teknik och matematik.

Psst! Kom ihåg att använda era guldbiljetter! Belöningskonceptet finns tillgängligt för allmänheten hela sommaren på Huseby Bruk. Håll utkik på Huseby Bruks hemsida för öppettider.

Citat från elever som deltagit på belöningen

Jag tycker att gårdagen på Huseby var jättebra! Det var roligt att få göra något lite utanför skolan. Roligt också att få vara i grupper. Jag tycker väldigt mycket om miljön på Huseby och därför så var det extra roligt att få vara just där. Jag gillade att det var blandat med både ute- och inomhusaktiviteter. Det var en dag med mycket roligt och nytt men också en dag där jag fick veta mycket nya saker. Så som Florence, slottet och fick skapa en massa nya idéer med min grupp!

Maker-verkstaden var väldigt rolig. Jag gillade att det inte fanns så mycket begränsningar utan fantasin fick flöda fritt. Det fanns mycket material att jobba med vilket såklart var ett plus. Det var roligt att vårt “bidrag” skulle klara vikter och vara vattentät, det blev en roligt utmaning. Jag gillade att vi avslutade med att visa upp vad vi skapat i våra grupper för de andra grupperna.

Jag gillade verkligen uppgifterna i Utelåst, det var jätteroligt! Jag hade gärna stannat kvar och gjort ännu fler kluringar. Jag tycker att svårighetsgraden var ganska lagom, de var lite klurigt men ändå så man kunde klara det. Det är precis såna här saker som jag gillar, där man ska lösa olika saker i en grupp. Det var roligt med lite tidspress också hade kanske till och med önskat att tidspressen var lite mer tajt för att få en lite hårdare utmaning. När man kommit på lösenordet och kommit in i slottet var det väldigt roligt och spännande med en liten husvisning av en som jobbade på slottet. Kul att höra lite fakta om de generationer som bott där!

Att komma till Huseby var lite som att kliva tillbaka in i tiden. Tiden hade nästan stannat. Joseph Stephens bodde på den stora herrgården och allt var som en egen värld. Joseph var en framgångsrik i Indien och när han kom hem hade han 35 000 000 kr på 1800-talet. Han köpte Huseby och hans barnbarn Florence testamenterade i sin tur Huseby till staten. Man lät Husebys miljö vara intakt och det känns nästan som att kliva tillbaka in i tiden när man kommer in i det stora slottet. Huseby har flera olika utställningar. Vi var bland annat inne i Maker tour – Mot nya höjders utställning där vi fick vara kreativa och göra ett vattentätt och tåligt föremål.

Jätterolig dag som jag hoppas att vi kan vara med om igen med klassen!