Räkna stjärnor med elever från hela landet – lämna in en intresseanmälan

Hur många stjärnor kan dina elever se där de bor? I massexperimentet Stjärnförsöket 2019 kan du och dina elever hjälpa forskare att mäta ljusföroreningar genom att räkna stjärnor på himlen. 

Massexperimentet inleds i februari 2019 och löper under hela år 2019 – men tänk på att det kan vara svårt att se stjärnorna under sommarmånaderna, beroende på var i landet du befinner dig. Under ForskarFredag den 27 september publicerar vi resultatet av inrapporteringarna som gjordes februari – april 2019.

Instruktioner, videor och länk till appen kommer publiceras på Stjärnförsökets webbplats i mitten av februari. Du som skickat in en intresseanmälan får ett mejl när detta finns tillgängligt.

Lämna din intresseanmälan

Läs mer om Stjärnförsöket

Lämpar sig för både grundskolan och gymnasiet 

Stjärnförsöket passar in i undervisningen i flera årskurser och ämnen. Försöket lämpar sig bäst för elever i grundskolan och gymnasiet eller vuxenutbildningen, men alla är välkomna att vara med. Till din hjälp kommer du ha en lärarhandledning och instruktionsfilmer som visar hur det går till.

Observationerna behöver göras minst en timme efter solens nedgång, en tidpunkt som varierar beroende på var i landet ni befinner er och vilken månad och dag det är. Kanske kan ni genomföra observationerna i slutet av skoldagen, på fritidsklubben eller skicka med uppgiften som läxa att göra hemma? Förbered eleverna och låt dem öva i klassrummet innan. Om inte alla elever har en smart telefon eller surfplatta hemma kan ni skriva ut pappersformulär där eleverna fyller i sina observationer, som ni sedan lägger in i appen när ni är tillbaka i klassrummet.

När du anmält din klass kommer du få en inbjudan till vår Facebookgrupp där du kan ställa frågor till oss och diskutera med andra lärare.

Tidsplan för massexperimentet Stjärnförsöket 2019

18 december 2018: Intresseanmälan öppnar.
Början av februari: Appen finns att ladda ner, nu kan ni gå ut och börja räkna stjärnor!
Mitten av februari 2019: Lärarhandledning och instruktionsfilm publiceras.
Maj: Återkoppling till skolor skickas ut.
27 september 2019:
 Under ForskarFredag publicerar vi resultatet av rapporteringarna från februari – april.
31 december 2019: Sista dag att rapportera in resultat.
Mars 2020: Populärvetenskaplig rapport om resultaten publiceras och skickas ut till skolor som deltagit.