30 forskare träffade 1 200 elever i Kronoberg

Den 17 januari var det dags för 30 forskare från Linnéuniversitetet att inspirera lärare och elever till ett ökat intresse för naturvetenskap, teknik och matematik. Då träffade forskarna 1 200 elever i alla kommuner i Kronobergs län.

– Genom mötet mellan forskare och elever vill vi skapa goda förebilder för eleverna – personer att se upp till. Vi vill visa att alla som har viljan kan läsa vidare på universitetet. Vi hoppas såklart att forskarna väcker många nyfikna framtidsplaner, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Forskarbesöket var en belöning till klasser som arbetade med utbildningskonceptet Maker tour – Mot nya höjder under höstterminen. Dagen var också ett sätt att göra elever nyfikna på livet som forskare och visa hur spännande det är att studera naturvetenskap, teknik och matematik. Mötet mellan forskare och elever kallas för science outreach. Sedan utbildningskonceptet startade 2014 har tusentals elever fått besök av både forskare och astronauter som belöning för sitt arbete med Maker tour – Mot nya höjder.

Designforskning på Sandsbro skola

Sandsbro skola i Växjö fick besök av tre forskare. En av dem, Jeff Winter, träffade klass 4A och 4C och berättade om sin forskning kring deltagande design.

– Det var roligt att få besök av forskaren idag. Det roligaste var att lära sig nya saker och nya ord, säger Matilda i klass 4A på Sandsbro skola.

– Det var coolt att träffa en forskare på riktigt. Jag skulle vilja forska om kemi och rymden, säger Wilton i klass 4A på Sandsbro skola.

Från dröm till verklighet

I mötet delade Linnéuniversitetets forskare inom naturvetenskap, teknik och matematik med sig av sin vardag, sin väg från dröm till verklighet och vad de nu forskar om. Forskarna pratade bland annat om ångpanneexplosioner, vilka skogar som barna Hedenhös växte upp i, blod och dess funktioner, artificiell intelligens, en resa i tid och rum samt mysterier under ytan.

–  Brist på kompetens är idag ett hinder för många företag i länet att växa och utvecklas. Vi behöver fler som väljer att studera naturvetenskap och teknik och som väljer högre utbildning. Att satsa på en forskarutbildning måste bli vanligare även i Kronoberg, säger Christel Gustavsson, regional utvecklingsdirektör på Region Kronoberg.

Läs Linnéuniversitetets nyhet om forskarbesöket