Upplev mer

Här berättar vi om spännande samarbeten och aktiviteter som dina elever kan få uppleva kostnadsfritt!  

OBS: Klasser på grundskolan erbjuds gratis buss till och från alla upplevelser om de är anmälda till Mot nya höjder. Bussen måste bokas 10 dagar innan besöket.

Upplev mer: IKEA Museum - är plast (alltid) kasst?

IKEA arbetar hårt för att byta ut all plast i sina heminredningsprodukter till plast gjord av återvunnet och/eller förnybart råmaterial. I den här workshopen sätts materialet plast i ett historiskt perspektiv med hjälp av utställningar på IKEA museum. Varför blev plasten så populär? Är den alltid kass? I den kreativa Makerverkstaden får du och dina elever skapa en egen multifunktionell lampa. 

IKEA museum vill förmedla hopp kring hur plast blir mindre kasst genom återvinning och återanvändning. Eleverna uppmanas att göra som smålänningarna alltid har gjort: Vara listiga, spara på material och älska funktion.

I Demokratisk Design utställningen ligger fokus främst på faktorerna funktion och hållbarhet, men också begreppet LED. För hållbarhet ligger fokus på materialvalets betydelse för planeten och just i denna workshop speciellt plast. Hur ser produkter ut av återvunnen plast? Hur känns det? Kan man blanda överblivet material från sockerrör i plast? Hur ser PET flaskans spill ut som råvara?

På ett lekfullt sätt kommer elever/studenter också att skapa av termoplast och återvunnet material från IKEA prototypverkstad. I en kreativ process skapas en multifunktionell lampa. Lampan ska lösa fler utmaningar än bara belysning. Eleverna får befästa sina kunskaper om såväl material, funktion och hållbarhet på samma gång. En spännande utmaning!

Praktisk information

  • Besök och workshop endast möjligt för elever i Kronobergs län.
  • IKEA museum tar emot en klass per tillfälle med ett maxantal om 30 elever. Om klassen har fler än 30 elever får två tillfällen bokas.
  • Vi bjuder på bussen – men boka minst 10 dagar innan besöket! Som anmäld Maker Tour – Mot nya höjder klass får du kostnadsfri buss till och från IKEA museum. Information om hur du bokar finns i bokningsbekräftelsen som skickas via mejl när du anmält din klass.

Resursslöseri är en dödssynd

Upplev mer: Vetenskapshuset i Markaryd

I Vetenskapshuset i Markaryd får du och dina elever ta del av spännande utställningar och prova på digital teknik. Här förenas regioner och näringsliv i ett unikt samhällsbyggnadsprojekt med fokus på framtid och innovation. I Vetenskapshuset får besökarna möjlighet att:

  • Bygga och programmera i Mot nya höjders Makerverkstad
  • Uppleva utställningen ”Energi i balans” i samarbete med Tekniska museet
  • Genomföra kemilaborationer i Billys Labb
  • Upptäcka utställningen ”För människans största nytta” av Nobel Prize Museum

Halvdagsaktivitet i Vetenskapshuset Vårterminen 2023
För låg- och mellanstadiet erbjuds ”LEGO Education SPIKE Prime” i Makerverkstaden, samt experiment i kemilabbet under temat ”Indikatorer” (max 24 elever).
Från onsdag den 10 maj (v. 19) ersätts Makerverkstad med uteexkursion, ”Livet i sjön”, samt vattenlaborationer i kemilabbet.

För högstadiet och gymnasiet erbjuds den praktiska utställningen ”Energi i balans” samt besök och skolprogram i Nobel Prize Museum (till och med vecka 20). Kryssa i den aktivitet ni önskar delta i (obligatoriskt). Om ni önskar besöka båda aktiviteterna maila info@vetenskapshuset.se
OBS! På fredagar erbjuds endast besök på utställningen ”Energi i balans”.

Praktiskt information

  • Vi bjuder på bussen – men boka minst 10 dagar innan besöket! Som grundskoleklass som är anmäld till Mot nya höjder får du kostnadsfri buss till och från Vetenskapshuset. Information om hur du bokar finns i bokningsbekräftelsen som skickas via mejl när du anmält din klass.

Upplev mer: EPIC

På Epic får den besökande klassen ta del av en maskinpark som speglar den moderna industrin. Eleverna får uppleva allt från högkvalitativ CNC och plåtbearbetning till automation, mätteknik och robotlabb! 

Epic är en kreativ och välkomnande kunskapsmiljö som ägs och drivs av regionens teknikföretag i samarbete med Linnéuniversitet och Växjö kommun. Här samverkar gymnasieskola, akademi och näringsliv för att skapa tekniska utbildningar och forskning i världsklass – allt utifrån näringslivets framtida behov av kompetens.

På Epic får besökarna en inblick i senaste tekniken inom den moderna tillverkningsindustrin, samtidigt som de får veta mer om karriärmöjligheterna inom teknik.

På Epic får besökarna bl.a. möjlighet att:

  • Konstruera och programmera i Mot Nya Höjders Makerverkstad!
  • Uppleva Epic Experience (för åk 8 på utvalda datum)
  • Uppleva Science City 21 april 2023!

Anmälan krävs för skolklasser.

Välkommen till Epic med dina elever!

Praktisk information:

  • Vi tar emot ett maxantal om 30 elever per tillfälle (2-3 vuxna per klass).


Vi bjuder på bussen – men boka minst 10 dagar innan besöket!
Som grundskoleklass som är anmäld till Mot nya höjder får du kostnadsfri buss till och från Epic.

För bokning och övriga frågor kontakta: magdalena.oskarsson@goepic.se

Besöksadress:
Georg Lückligs väg 1
352 56 Växjö
www.goepic.se/

Upplev mer: Lär dig om skog, vatten och hållbarhet på Huseby Bruk

Vanligtvis står Huseby bruk som det gjorde för 100 år sedan; med den stora masugnen som gjorde kanoner och spisar, till det stora slottet med fröken Florence Stephens som sista ägarinna. Men i år står Huseby i framkant för ny, spännande och aktuell forskning kring skog, vatten och hållbarhet.

Under hösten 2023 kan elever besöka Huseby bruks kunskapscenter som presenterar och lär elever om det nya projektet ”nyfiken på”, som består av 6 forskare som presenterar sin nya forskning kring hållbarhet, skog och vatten. Utställningen är designad med gestaltningar av forskarnas resultat och är utformad för att väcka intresse. Eleverna får först en guidad visning genom utställningen för att sedan experimentera och pyssla i Nya Höjders Makerverkstad.

Samtidigt har det skett något hemskt olyckligt på bruket; Professor Stephens nyckel till sitt beryktade kuriosakabinett är borta! I kabinettet finns det allt från pilspetsar till vikingarunor så professorn behöver brådskande hjälp att hitta nyckeln. Elever får då genomföra en skattjakt med ett antal svåra kluringar på området för att tillsammans hitta koden till kistan där professorn tror sig glömt nyckeln.

På Huseby Bruk får du möjlighet att lära dig: 

  1. Om ny forskning kring vatten, plankton i vattnet, hur vi ser på vårt dricksvatten, hur träd kommunicerar med varandra, hur vi bättre kan bygga med trä och mycket mer.
  2. Pyssla och lära dig med händerna i Mot nya höjders Makerverkstad.
  3. Lösa svåra pussel och gåtor på hela området för att tillsammans hitta professorns nyckel.
    Huseby Bruk erbjuder guidning och undervisning av utbildade pedagoger som både förlitar sig på kommunikation med forskare och grundar sin utbildning i relevanta styrdokument från skolans värld.


Praktisk information:

  • Aktiviteterna vänder sig främst till elever i årskurs 3–6. Besöket tar ca 2,5h.
  • Skattjakten på området kräver att personal från skolan är med och aktivt deltar för att stödja eleverna och för att hålla alla trygga och glada.
  • Pedagogerna delar upp sig i två grupper, en som går på utställningen ”nyfiken på” och en grupp som letar efter professorn nyckel. Rekommenderas att antalet elever inte överstiger 30.
  • Mellanmål eller mat medtags själva. Ett rum att sitta och äta i erbjuds av Huseby.
  • De som fick belöning Huseby 2023 via Mot nya undanbeds att anmäla sig då upplägget är till stora delar lika.
  • Vi bjuder på bussen – men boka minst 10 dagar innan besöket! Som grundskoleklass som är anmäld till Mot nya höjder får du kostnadsfri buss till och från Vetenskapshuset. Information om hur du bokar finns i bokningsbekräftelsen som skickas via mejl när du anmält din klass.

Adress: Huseby Bruk finns ca 2 mil sydväst om Växjö. Kontakt: För mer info, öppettider och priser, se www.husebybruk.se

Upplev mer: Jobbcirkus

Jobbcirkus är ett annorlunda och lekfullt sätt för ungdomar att förbereda sig inför sitt gymnasieval. På Jobbcirkus lär de sig vad de olika gymnasieprogrammen innebär och hur de matchar olika yrkesroller. Ungdomarna får även koll på hur arbetsmarknaden ser ut i förhållande till programmen. Det spännande cirkustemat inspirerar till både skratt och eftertanke inför ett val som många tycker är jobbigt.

Det här är en upplevelse som passar högstadieelever, främst årskurs 8 och 9 som påbörjat jobbet med att välja till gymnasiet. Aktiviteten är även intressant för rektorer och lärare som får ytterligare ett verktyg i sitt arbete, men även för vårdnadshavare som får stöd och förståelse för vad valet innebär. Jobbcirkus kan också med fördel användas för SFI med flera. Jobbcirkus ägs av Arbetets Museum.

Adress: Garvaren, plan 2, Stationsgatan 2, 341 60 Ljungby

Kontakt: Birgitta Kristoffersson, info@ljungbybusinessarena.se,
070-654 33 50

Inträde: Fritt inträde

ANMÄL BESÖKET HÄR!