Det demokratiska vattnet – välkommen till lärarkväll i Växjö med Nobelmuseet

Hur ska vår vattenanvändning se ut i ett hållbart samhälle? Östersjön och insjöar drabbas i allt högre grad av vår livsstil och i framtiden utmanas vår syn på vatten som en självklar och demokratisk naturresurs. Vad säger de senaste forskningsrönen och hur ska vi möta framtidens klimatutmaningar för att se till att Östersjön och våra sötvattentillgångar bevaras inför framtiden? Välkommen till en lärarkväll på Residenset i Växjö.

Vi erbjuder panelsamtal, möjligheter till frågor, diskussioner och förhoppningsvis svar, samt kaffe och avslutande mingel med dryck och mat. Lärarkvällen riktar sig främst till lärare i naturvetenskap, biologi och kemi på gymnasiet och högstadiet, men passar även lärare i SO-ämnen och filosofi och andra intresserade.

Under kvällen ger Catherine Legrand, forskare, professor och prorektor vid Linnéuniversitetet och representanter för myndigheter och näringsliv information och presentationer.

Deltagare

Catherine Legrand bedriver forskning om marina växtplanktons – inklusive giftiga algers – ekologi, fysiologi och diversitet. Hennes forskning omfattar studier om mikrobiella näringsvävar och hur dessa påverkas av externa faktorer.

Legrands fokus ligger på de komplexa biologiska och kemiska interaktionerna mellan växtplankton och bakterier i havet och på deras betydelsefulla roll i formandet av näringsvävar för plankton. Forskningen är avgörande för att kunna upptäcka mikrobiella processer som påverkar energiflödet och mångfald i ekosystemet, exempelvis vad gäller fiskbestånd, övergödning och algblomning.

Forskarhjälpen

Forskarhjälpen – lärarkvällar är Nobelmuseets satsning för att ge lärare en bild av vad som pågår inom den naturvetenskapliga forskningen. Satsningen är en följd av Nobelmuseets projekt Forskarhjälpen. Stiftelsen för Strategisk Forskning är finansiär.

Om Nobelmuseet

Nobelmuseet förmedlar berättelser om Nobelpriset, Alfred Nobel, och de upptäckter, uppfinningar, texter och fredsbevarande insatser som belönats med Nobelpris. Nobelmuseet öppnade 2001 i Gamla stan i Stockholm.

Det är kostnadsfritt att delta för lärare. Begränsat antal platser.

Ladda ner inbjudan till lärarkvällen som PDF

Tid: 22 november klockan 16.45–19.30
Plats: Residenset, Kronobergsgatan 7, 352 33 Växjö
Anmälan: Senast den 9 november. Anmäl dig här
Pris: GRATIS
Övrigt: Under konferensen serveras kaffe, frukt och mat med vin/öl/alkoholfritt. Meddela gärna eventuella allergier och liknande.
Frågor: kontakta andreas.lundin@nobelmuseum.se
Arrangör: Maker tour – Mot nya höjder, Nobelmuseet och Forskarhjälpen i samarbete med stiftelsen för strategisk forskning